Geospatial World Forum

oktober 20 @ 8:00 am oktober 22 @ 5:00 pm

Geospatial World Forum 2021 is back with a mission to re-connect the supply and demand of geospatial capabilities across economic sectors through solution-based thematic programs, high-level roundtable meetings, workshops, trainings and various after-hours social functions.

GWF 2021 SECRETARIAT

Bekijk de site van Organisator

TAETS ART AND EVENT PARK

Hemkade 18 (Hembrugterrein)
Amsterdam – Zaanstad, Nederland
+ Google Maps

MAKE GEOSPATIAL MATTER

oktober 14 @ 8:30 am 6:00 pm

VAN DATAGEDREVEN NAAR CONTEXTBEWUST

Om te bepalen welke data we nodig hebben, is het nodig om context op te bouwen. Daardoor snappen we welke data relevant is en welke niet. Wij mensen zijn daar erg goed in. Het wordt interessant als we machines ook kunnen leren contextbewust te handelen. Zo kun je besluitvormingsprocessen inrichten met de juiste relevante data. Locatie is één van die contextelementen en een hele bijzondere.

De eerste stap naar next generation besluitvorming zet je op Make Geospatial Matter 2021!

IMAGEM

+31 (0)55 2002 055

Bekijk de site van Organisator

Media Plaza in de Jaarbeurs Utrecht

Croeselaan 6
Utrecht, 3521 CA Nederland
+ Google Maps

Geoweek

oktober 4 @ 8:00 am oktober 8 @ 5:00 pm

In 2021 organiseert het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) voor de 15e keer de GeoWeek. Van 4 tot en met 8 oktober 2021 duiken weer duizenden leerlingen in de wereld van de geografie!

Door corona is de GeoWeek dit jaar niet in mei, maar in oktober. We gaan ervan uit dat de expedities dan op een leuke manier door kunnen gaan en het weer het nog toelaat om lekker samen op pad te gaan.

Op welke expeditie ga jij met je klas?

Ga jij met jouw klas op dijkinspectie met een waterschap? Nodig je een GIS-professional uit om met de klas de omgeving van jou school in kaart te brengen? Of ga je op expeditie naar 5 kilometer onder de grond? Het kan allemaal! Je kan op de kaart alle expedities vinden per locatie. Zo kan je makkelijk een expeditie vinden in jouw regio. Wees er snel bij, hoe eerder je aanmeld, hoe meer keus.

Geoweek

030 4100 516

Bekijk de site van Organisator

Nederland

Extra middelen in Miljoenennota (2021) voor invoering Omgevingswet

Vorige week was de Miljoenennota en in de Miljoenennota zijn extra geld opgenomen voor de Omgevingswet. Er komt een bedrag van in totaal € 23 miljoen beschikbaar vanwege ‘meerkosten uitstel Omgevingswet’ voor de koepels van gemeenten, provincies en waterschappen en voor de rijkspartijen die de Omgevingswet moeten invoeren.

Waardering koepels

VNG, IPO en Unie van Waterschappen zijn blij met deze middelen. Ook zijn zij tevreden dat er extra middelen aan de begroting van het ministerie van BZK zijn toegevoegd voor het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). In de bestuurlijke overleggen in april en mei jl. hebben de koepels er bij de minister van BZK op aangedrongen zich hard te maken om dit geld beschikbaar te krijgen. Het DSO is helaas nog niet helemaal op orde.

Verkenning besteding

VNG, IPO, Unie van Waterschappen en Rijkspartijen verkennen op dit moment hoe het bedrag van 23 miljoen euro kan worden ingezet als stimulans voor een goede en tijdige invoering van de wet. Zij denken aan maatregelen die de implementatie van de wet op 1 juli 2022 extra ondersteunen, zodat het geld ten goede komt aan alle organisaties die de Omgevingswet moeten invoeren. Hierover komt in oktober meer duidelijkheid.

Extra ondersteuning oefenen

Om volgend jaar juli goed te kunnen starten met de Omgevingswet is oefenen met het nieuwe stelsel van het grootste belang. Door te oefenen kunnen gemeenten, provincies, waterschappen en rijkspartijen de kwaliteit van het DSO en de lokale content beproeven en de benodigde verbeteringen blootleggen. Met de extra middelen in de Miljoenennota kan het oefenen een impuls krijgen.

Eerdere claim

Dit voorjaar heeft de VNG een claim ter hoogte van 150 miljoen euro bij de minister van BZK neergelegd. Dit bedrag is bedoeld om de invoeringskosten van gemeenten incidenteel te compenseren in 2022. Deze claim is nog niet gehonoreerd en blijft daarom wat de VNG betreft onverminderd staan.

Digitale Stelsel Omgevingswet loopt vast op de digitale kaarten/werkingsgebieden

Nog steeds is er veel te doen om het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO). De omgeving lijkt nog steeds niet goed te werken. Op 9 september 2020 luidt een grote leverancier van Omgevinsgwet software bij Gemeente.nu de noodklok (https://www.gemeente.nu/ruimte-milieu/omgevingswet/digitaal-stelsel-omgevingswet-dreigt-in-te-storten/).

Nu blijkt (ook uit eigen ervaring) dat het DSO het lastig heeft met de Digitale Kaarten, ook wel werkingsgebieden genoemd. Zo lijkt het dat binnen 1 werkingsgebied de verschillende vlakken (GIS objecten) niet mogen overlappen. Ook loopt het DSO vast bij grote GIS-bestanden. En zoals de meeste GIS-specialisten weten neemt de bestand grootte bij GIS-bestanden snel toe.

De komende tijd wordt gekeken wat er mogelijk is om het werken met werkinsggebieden te optimaliseren, zodat het DSO toch kan gaan functioneren en de Omgevingswet op 1 juli 2022 in werking kan treden.

Lees hier het artikel https://www.gemeente.nu/ruimte-milieu/omgevingswet/omgevingswet-ict-loopt-vast-bij-digitale-kaarten/

Vacature: (Trainee) Systeembeheerder GEO provincie Flevoland

Belangrijk onderdeel van een GIS is natuurlijk het systeem. Belangrijk is dat de omgeving beheerd wordt en naar een systeembeheerder is de provincie Flevoland op zoek. U kunt reageren tot 10 oktober.

De vacature staat hier https://flevoland.easycruit.com/vacancy/2704303/167173?iso=nl


Ben jij op zoek naar een functie waarin je als trainee je gaat ontwikkelen als systeembeheerder GEO? Heb jij ervaring als systeembeheerder en wil jij je ontwikkelen tot specialist op het gebied van technisch beheer, innovatie en beveiliging binnen het vakgebied GEO ICT binnen provincie Flevoland? Lees dan verder.

Waar kom je te werken?

Je werk vanuit de eenheid Informatievoorziening (IV) binnen de afdeling concernzaken. De eenheid (29 fte) zorgt voor goed en veilig functionerende ICT-systemen en voor de ondersteuning van de realisatie van het uitdagende IT-portfolio van de provincie. De eenheid is in 2016 gevormd en bestaat uit 3 clusters: Beleid & architectuur, Informatiemanagement en Informatie- en communicatietechnologie. De eenheid is nog volop in ontwikkeling en beweging; waaronder de transitie van ICT-systemen naar de hybrid cloud. Er heerst een open en informele sfeer, gericht op het gezamenlijk klaren van de opgaven waar de afdeling voor staat.

Jouw toekomstige baan?

Als trainee werk je in het team ICT en volg je een opleidingstraject tot systeembeheerder GEO ICT. Door middel van het opleidingstraject wordt je een specialist met de volgende competenties:

 • Het bedenken, inrichten, beveiligen en opleveren van ICT systemen op basis van een hybrid cloud omgeving, zowel vanuit de dagelijkse werkzaamheden als projecten;
 • Je gaat projecten coördineren waarin externe partijen en leveranciers een rol spelen;
 • Je leert het optimaal benutten van de mogelijkheden van onze Hybrid Cloud datacenter omgeving;
 • Je wordt verantwoordelijk voor het inrichten van servers, opstellen en realiseren van technische ontwerpen en optimaliseren van nieuwe en bestaande systemen zodat de eindgebruikers tevreden zijn;
 • Je leert adviseren over in gebruik te nemen systemen, operationaliseren van GEO ICT vraagstukken en ontsluiten van de diverse applicaties;
 • Je leert schakelen en technisch afstemmen met de GEO ICT functioneel beheer team, applicatie gebruikers en betrokken leveranciers;
 • Je neemt de verantwoordelijkheid voor onze GEO ICT omgeving. De omgeving is nieuw en je mag mede de inhoud bepalen van de functie en hoe de omgeving ontwikkelt.

Wat breng je mee?

Je wilt je graag ontwikkelen als specialist op het gebied van GEO ICT als systeembeheerder. Daarnaast heb je onderstaand profiel:

 • HBO werk- en denkniveau (met een afgeronde opleiding richting (GEO) ICT of een direct vergelijkbare opleiding);
 • Je hebt werkervaring als systeembeheerder of in een direct vergelijkbare functie;
 • Je bent analytisch ingesteld, ambitieus, en leergierig. Daarnaast heb je inzicht in een technische ICT omgeving, pak je problemen graag op en wil je hierin een specialist worden.

Wat bieden wij jou

 • Een salaris van minimaal € 2.735,21 en maximaal € 3.907,44 (schaal 9) bruto per maand bij een 36-urige werkweek, afhankelijk van ervaring en opleiding;
 • Uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals het Individuele Keuze Budget van circa 22% boven op je maandelijkse salaris, de mogelijkheid om extra vakantiedagen bij te kopen, een goede pensioenregeling, een laptop van de zaak en een NS Business Card;
 • Een opleidingstraject van twee jaar om je te ontwikkelen als systeembeheerder GEO ICT. Daarnaast ontvang je een persoonlijk opleidingsbudget van € 5.000;
 • In verband met flexwerken bieden wij jou een mobiele werkplek met passende middelen waardoor jij overal kan werken;
 • Je werkplek is op 2 minuten loopafstand van NS-station Lelystad.

Meer informatie en reageren

Wil jij je talenten graag inzetten bij provincie Flevoland? Reageer dan vóór 10 oktober 2021 via het sollicitatieformulier. Wil je eerst meer weten over deze vacature, dan kun je contact opnemen met Andy Bramall, Clustermanager ICT (0320-265770). 

Waterinfodag

september 14 @ 8:00 am 5:00 pm

De Waterinfodag is een congres, beurs en ontmoetingsdag. Voor medewerkers van waterschappen, Rijkswaterstaat, provincies, gemeenten, drinkwaterbedrijven, bedrijven en studenten. Er is een beurs met 60 exposanten, een actueel, aansprekend en breed congresprogramma en volop gelegenheid om te ntewerken. De Waterinfodag wordt sinds 2009 georganiseerd.

Waterschapshuis

Bekijk de site van Organisator

CONGRESCENTRUM 1931 – ‘S-HERTOGENBOSCH

Oude Engelenseweg 1
's-Hertogenbosch, 5222 AA Nederland
+ Google Maps

Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet

september 9 @ 8:00 am 5:00 pm

Doelgroep: Medewerkers bij gemeenten, provincies, waterschappen, Rijk, omgevingsdiensten, GGD-GHOR en veiligheidsregio’s

Omschrijving: Op de online Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet staat implementatie centraal. Zoals aansluiten, oefenen en vullen. Ook ziet u in live demo’s de ontwikkelingen van de bouw van het Digitaal Stelsel Omgevingswet.

Aan de slag met de Omgevingswet

Bekijk de site van Organisator

Cartografisch foutje in kaart NS-advertentie op treinstations

De NS maakt reclame op circa 150 stations voor het ‘Stationsommetje‘. Een erg leuk initiatief, helaas zijn er bij het maken van de kaart 2 foutjes ingeslopen. Beide in de provincie Zeeland.

De locatie van de steden Middelburg en Vlissingen zijn niet goed op de kaart terecht gekomen. Middelburg ligt op de kaart aan de kust en Vlissingen ligt niet meer in Nederland maar over de grens in België.

Gelukkig gaat het om een illustratieve kaart en geeft de NS aan dat ze de posters niet gaan vervangen. Vervelend, aan de andere kant is er nu wel wat extra aandacht voor het Stationsommetje.

07-09-2021