GIS-software

Belangrijk bij een GIS in natuurlijk het Systeem en de daarbij behorende GIS-software. Wereldwijd zijn er verschillende GIS software pakketten beschikbaar. De verschillende pakketten zijn soms bedoeld voor speciale onderdelen in het GIS, zoals analyse, databeheer, web presentatie, webservices etc. Elk pakket heeft daarmee zijn sterke punten en zijn voor en nadelen.

De verschillende software pakketten kunnen samen een GIS-platform vormen. Dit zorgt ervoor dat u optimaal gebruik kunt maken van de GIS-data en mogelijkheden met het beste gebruikersgemak.

Heeft u vragen of ondersteuning nodig, bijvoorbeeld hoe software werkt of hoe u een GIS-platform kunt organiseren neem dan contact op.

Op deze pagina vindt u een overzicht van de meest gebruikte GIS software. Er is hierbij een indeling gemaakt naar desktop GIS-software, GIS-viewers en mobiele GIS-software.

Desktop GIS-software

ArcGIS

GeoMedia

ERDAS IMAGINE

MapInfo

MapWindow

MapWindow is een Open Source GIS-applicatie, wat betekent dat het programma gratis verspreid, gedownload en gebruikt kan worden. MapWindow kan voor zeer uiteenlopende doeleinden worden ingezet. Iedere gebruiker heeft de mogelijkheid om vrij gebruik te maken van MapWindow en eventueel aanpassingen uit te voeren.
MapWindow is onder de MIT licentie vrij gegeven, hierdoor is het niet verplicht om wijzigingen weer vrij te geven. Voor commerciƫle doeleinden is dit erg prettig.
Deze werkwijze stimuleert het delen van gegevens en door het Open Source karakter is MapWindow ook financieel meer dan concurrerend.

Voorbeelden van functionele toepassingen voor MapWindow zijn:
* Bepalen van de geografische ligging van een plaats of gebied
* Planning van infrastructuur / nieuwbouw
* Controle van kadastrale informatie
* Ter ondersteuning van lesmateriaal
* Beheer van waterwegen
* Simulatie van (hydrologische) modellen
* Ruimtelijke analyses

MapWindow ondersteund een groot aantal bestandsformaten:
* Shapefile
* ECW
* GeoTIFF
* Geodatabases (oa. PostGIS, SpatiaLite, Oracle Spatial, MS-SQL Spatial)
* Webservices (WMS, WFS, Tiles (Google Maps, Bing maps, OpenStreetMap, ArcGIS Online)
* Overige image en grid formaten (PNG, JPEG, JPEG2000, BPM, HFA Erdas, MrSid, ArcInfo ASCII/BIN Grid, DEM, etc.)

Ontbrekende functionaliteit kan relatief eenvoudig worden toegevoegd, middels plug-ins.
Plug-ins kunnen in VB.NET of C# worden geschreven.

AutoCAD MAP

Qgis

Qgis is een opensource GIS-pakket. Binnen Nederland wordt het steeds meer gebruikt. Dit omdat het pakket gemakkelijk is in gebruik en er geen jaarlijkse licentie kosten zijn. Meer informatie hier

Udig

GIS-viewers

GIS-viewer zorgen ervoor dat gewon gebruikers geo-informatie op kaart kunnen zien. De bekendste GIS-viewer is natuurlijk Google Maps.

Geoweb

Geoserver

Openlayers

Mapserver

Leaflet

Voorbeeld van GIS-viewer gemaakt met Leaflet is http://rochelroutes.nl/