Lancering satellieten in het kader van Galileo

GalileoVrijdag 22 augustus 2014 werden er twee satellieten gelanceerd in het kader van Galileo, het satellietnavigatieprogramma van de EU. Je kon live meekijken.

Met deze lancering bereikt #Galileo een nieuwe mijlpaal op weg naar een volwaardig eigen satellietnavigatiesysteem voor Europa. Meer weten? http://bit.ly/1nDaT98

Update: Europese Galileo-satellieten belanden niet in juiste baan

De twee satellieten die vrijdag door Europa zijn gelanceerd, zijn niet in de juiste baan om de aarde terechtgekomen. 

Dat maakte lanceerbedrijf Arianespace zaterdagochtend bekend. Het is niet zeker of de satellieten genoeg brandstof hebben om op eigen kracht de juiste baan te bereiken.

Volgens het Russische persbureau Itar-Tass erkent het Russische ruimtevaartbedrijf Lavotsjkin dat het mis ging bij het in de baan brengen van de Galileo-satellieten.

”Toen de satellieten in een baan om de aarde moesten worden gebracht, waren er problemen.”

Wat voor gevolgen de fouten precies hebben voor het Galileo-project is nog niet duidelijk. (update: fout gevonden zie nieuws bericht)

De twee satellieten werden vrijdag succesvol gelanceerd vanuit Frans-Guyana. De sondes worden gebruikt voor het Europese navigatienetwerk Galileo, dat een alternatief moet zijn voor het gps-netwerk van het Amerikaanse leger. De komende jaren brengt Europa in totaal dertig satellieten in een baan rond de aarde.