Hoogste punt Nederland op verkeerde plek

Vandaag opmerkelijk nieuws: Hoogste punt van Nederland op verkeerde plek

Dit is natuurlijk nieuws waarbij het gebruik van geo-informatie centraal staat.

Wat ik mij nu afvraag is of het punt nooit op de goede plek heeft gestaan? Of is het gebied door erosie verandert en heeft het punt zich verplaatst? En zijn er mensen die weten welke bron er is gebruikt? Is dit het AHN ? Misschien is het verstandig om geodeten ook nog is de meting te laten uitvoeren.

—–


Het hoogste punt van Nederland, vlakbij het Drielandenpunt in Vaals, ligt niet op de juiste plek. Die ontdekking deed MTD landschapsarchitecten. Zij maakten in opdracht van Staatsbosbeheer, de provincie Limburg en de gemeente Vaals een plan voor de herinrichting van de Vaalserberg. Annapolis . Kern van het plan is herstel van het Drielandenpunt en het hoogste punt van Nederland.

Niet de juiste plek

De palen waarmee het Drielandenpunt nu is gemarkeerd, zijn niet de juiste. Het hoogste punt staat niet op de goede plaats. MTD landschapsarchitecten stelt voor om, aan de hand van oude documenten en ansichtkaarten, het Drielandenpunt te herstellen. Frank Meijer van MTD Landschapsarchitecten: “Je moet één voet kunnen zetten op het kruispunt van de grenzen, dat is de kracht van die plek!” In het plan van MTD is onder andere een wandelroute opgenomen precies over de grenslijnen van de drie landen.

Nationaal icoon

De Vaalserberg is voor Staatsbosbeheer één van de iconen van het Nederlandse landschap. “Natuur, cultuur, hoogte en grenzen worden op een verrassende manier met elkaar verbonden”, stellen Guus Verhorst, projectleider namens Staatsbosbeheer, en Frank Meijer. Net als andere iconen, zoals Radio Kootwijk, Kasteel Groeneveld en Fort Vechten, wil Staatsbosbeheer deze iconen in oude luister herstellen. “Logisch”, meent Verhorst. “Bijna iedereen kent het Drielandenpunt.”

Opfrisbeurt

Het plan voor het Drielandenpunt voorziet ook in meer eenheid voor het gebied. Bezoekers worden nu overrompeld door borden, bewegwijzering, informatiepanelen en een onlogische infrastructuur. Er lopen zeker zes gemarkeerde wandelroutes over nagenoeg hetzelfde tracé. Verhorst: “We kijken naar de behoefte van de bezoeker en zetten vervolgens in één stijl alleen het hoogstnoodzakelijke neer.”

Attractie

Er is op de Vaalserberg nog ruimte voor een attractie die de plek aantrekkelijker maakt. Verhorst: “Geen kermisachtige attractie, maar iets met een museaal karakter, een plek om op een bijzonder manier te overnachten of een andere toevoeging. Uiteraard met respect voor natuur en landschap.”

Staatsbosbeheer wil het plan uitwerken samen met de provincie Limburg, de betrokken gemeenten, het Drielandenpark en met nieuwe en bestaande ondernemers.

bron: https://www.staatsbosbeheer.nl/