Stammen in Amazonegebied opgespoord met satellietenWetenschappers hebben dorpjes van enkele geïsoleerde stammen in het Amazonegebied opgespoord met behulp van satellieten.
Het gaat om vijf nederzettingen bij de grens tussen Brazilië en Peru, waarvan de traditionele hutten en akkers duidelijk zichtbaar zijn op satellietbeelden.

De foto’s tonen aan dat sommige van deze stammen hun landbouwgebieden snel uitbreiden.

Dat melden onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Royal Society Open Science.

Groei

De beelden van de dorpjes zijn gemaakt door satellieten die gebieden op aarde tot op 50 centimeter nauwkeurig in kaart kunnen brengen. De wetenschappers hebben beelden van specifieke delen van Amazonegebied uit 2006, 2012 en 2013 vergeleken om de groei van de nederzettingen te analyseren.

De bewoners van één van de dorpjes slaagden erin om tussen mei 2012 en juni 2013 een gebied van 16 hectare regenwoud te kappen, zodat ze hun akkers konden uitbreiden naar een oppervlak van 28 hectare.

Deze nederzetting groeit waarschijnlijk zo hard, omdat de bewoners hun oorspronkelijke leefgebied hebben verlaten als gevolg van de aanleg van een nieuwe autoweg door de Amazone, zo meldt nieuwssite Science. De weg ligt op 30 kilometer afstand van het dorp.

Vliegtuig

Volgens de wetenschappers die de studie hebben uitgevoerd, is het beter om nederzettingen van inheemse stammen in de Amazone met satellieten te bestuderen dan vanuit vliegtuigen. De bewoners lijken vaak te schrikken van het lawaai van vliegtuigmotoren.

Overigens zou één van de stammen waarvan de nederzetting is gefotografeerd deze zomer voor het eerst contact hebben gezocht met de buitenwereld.

bron: nu.nl