Webservices van PDOK meer dan 1 miljard keer gebruikt

De webservices van Publieke Dienstverlening Op de Kaart (PDOK) zijn inmiddels meer dan 1 miljard keer gebruikt. Begin december 2014 werd de grens van 1 miljard gepasseerd. Het gaat om het totale gebruik van alle view- en downloadservices die PDOK aanbiedt.

In 2013 werden de webservices in totaal 580 miljoen keer benaderd.

Overheidsorganisaties stellen via PDOK steeds meer geo-informatie als open data beschikbaar. Ook weten steeds meer afnemers deze gratis geodata op PDOK te vinden.
Via de webservices kunnen gebruikers op ieder moment informatie oproepen uit de datasets die PDOK aanbiedt. Veel gebruikte datasets en services in PDOK zijn deBRT-Achtergrondkaart, de BAG, de Geocodeerservice, AHN-2, TOP10NL en de Achtergrondluchtfoto van PDOK.

De Nederlandse overheid heeft bepaald dat iedereen openbare overheidsgegevens mag gebruiken en verspreiden, de zogenoemde open data. Ondernemers gebruiken open data bijvoorbeeld om nieuwe producten te ontwikkelen. Om dit te stimuleren stellen overheden en overheidsorganisaties zoveel mogelijk informatie beschikbaar. Ze zorgen er ook voor dat iedereen die informatie eenvoudig kan gebruiken en doorontwikkelen.

PDOK is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken, Rijkswaterstaat, Geonovum en het Kadaster. Het Kadaster is als beheerorganisatie verantwoordelijk voor het leveren van de PDOK-diensten en het ondersteunen van afnemers.

bron: http://www.verkeersnet.nl/14004/webservices-van-pdok-meer-dan-1-miljard-keer-gebruikt/