Oudste landkaart

Onderstaand nieuwsbericht kwamen we tegen op internet. Erg interessant natuurlijk voor ons als GIS-specialisten en natuurlijk nog meer voor cartografen. Helaas weten de wetenschappers het niet zeker. Voorlopig beschrijft Wikipedia dat de oudste kaart uit Irak komt.

Een kaart op steen is natuurlijk ook meteen de eerste 3D-kaart. De ontwikkeling van 3D-kaarten is gaat nu snel door de opkomst van de 3D printers. (bijvoorbeeld http://www.3distributed.com/pages/printscape3D )

———

Turkse muurschildering bevat mogelijk oudste landkaart

Een muurschildering in Turkije bevat mogelijk de oudste landkaart ter wereld, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Foto:  Keith Clarke, UCSB

De muurschildering op een ruïne in het 9.000 jaar oude Turkse dorpje Çatalhöyük is gemaakt in een periode waarin ook een uitbarsting plaatsvond van de nabijgelegen vulkaan Hasan Dağı.

Daarmee is het aannemelijker geworden dat de zeer onduidelijke afbeelding een stratenplan van het dorpje uitbeeldt tijdens de vulkaanuitbarsting, zoals door sommige wetenschappers al werd gesuggereerd.

Tot die conclusie komen Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

Gesteentes

De wetenschappers verzamelden puimsteen van de inmiddels inactieve vulkaan Hasan Dağı en gebruikten twee dateringsmethodes om te bepalen wanneer de verschillende gesteentes op de berg zijn gevormd door uitbarstingen.

Het onderzoek wees uit dat de vulkaan onder meer tot uitbarsting kwam rond 6.600 voor Christus. Rond die tijd is de muurschildering waarschijnlijk ook gemaakt.

“De uitbarsting vond plaats in een tijd dat er mensen leefden in Çatalhöyük”, verklaart hoofdonderzoeker Axel Schmitt op NPR News. “Dat kunnen we zonder twijfel zeggen.”

Geschiedenis

De bevinding suggereert volgens hoofdonderzoeker Schmitt dat de muurschildering inderdaad een afbeelding is van het dorpje, gemaakt tijdens de vulkaanuitbarsting. Daarmee zou het ook meteen één van de oudst bekende landkaarten zijn.

“Vulkanische uitbarstingen zijn erg indrukwekkend. Misschien heerste het idee dat de vulkaan bij de geschiedenis van de mensen in het dorpje hoorde.

Ook Keith Clarke, een onafhankelijke Amerikaanse expert op het gebied van historische landkaarten, vindt de studie overtuigend. “We kunnen het niet met honderd procent zekerheid zeggen, maar ik denk dat steeds meer bewijs suggereert dat het inderdaad om een landkaart gaat.”

Luipaard

Er zijn ook alternatieve theorieën. Zo vermoeden onderzoekers van de Universiteit van Cambridge dat de muurschildering geen landkaart uitbeeldt, maar de huid van een luipaard.

bronnen: http://www.nu.nl en Wikipedia