ESA lanceert nieuwe satelliet om opwarming aarde te voorspellen

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft dinsdag een nieuwe satelliet gelanceerd. De kunstmaan moet wetenschappers in de toekomst helpen de opwarming van de aarde te volgen en weersfenomenen als El Niño te voorspellen.

De Sentinel-3A-satelliet maakt deel uit van het Copernicus Earth-project van ESA. Op een hoogte van 815 kilometer zal de kunstmaan data verzamelen over onder meer de temperatuur van het zeeoppervlak en de hoogte van de zeespiegel.

“Als we het hebben over de opwarming van de aarde concentreren we ons vaak op stijgende luchttemperaturen, maar 90 procent van de energie die onze planeet produceert belandt in de oceaan”, zei Volker Liebig van ESA voor de lancering.

ESA en de Europese Unie hebben voor het Copernicus-project meer dan 8 miljard euro uitgetrokken, dat tussen nu en 2020 wordt uitgegeven.

ESA noemt het het meest ambitieuze project ooit voor de observatie van de aarde vanuit de ruimte. Halverwege 2017 wordt nog een satelliet de ruimte ingestuurd, Sentinel-3B. Vier andere Sentinel-satellieten draaien al langer in een baan om de aarde.

bron nu.nl